Hristos Voskrese

On 26 April, 2008

Vaskrs je najveci hriscanski praznik. Toga dana je Gospod Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih, pobedio smrt i svim ljudima, od Adama i Eve do poslednjeg coveka na zemlji darovao vecni zivot. Zbog znacaja ovoga praznika, svaka nedelja u toku godine posvecena je Vaskrsu i svaka nedelja je mali Vaskrs.

Vaskrs spada u pokretne praznike i praznuje se posle jevrejske Pashe, u prvu nedelju posle punog meseca, koji pada na sam dan prolecne ravnodnevnice ili neposredno posle nje, ali nikada pre te ravnodnevnice. Najranije moze da padne 4. aprila , a najkasnije 8. maja po novom kalendaru.

Za Vaskrs su vezani lepi obicaji u nasem narodu. U celom hriscanskom svetu, pa i kod nas Srba, za ovaj praznik je vezan obicaj darivanja jajima. Jaje je simbol obnavljanja prirode i zivota. I kao sto badnjak goreci na ognjistu daje posebnu car bozicnoj noci, tako isto vaskrsnje crveno jaje znaci radost i za one koji ga daju i koji ga primaju. Farbanje vaskrsnjih jaja je jedan od najlepsih i najradosnijih srpskih obicaja, koji se nije iskorenio cak ni u gradovima. Vredna domacica, po ustaljenoj tradiciji, vaskrsnja jaja boji na Veliki petak, u dan kada se nista drugo ne radi, vec su sve nase misli upucene na strasni dogadaj Hristovog nevinog stradanja na Golgoti i Jerusalimu.

Comments are closed.